I vår närhet

Välkommen till härliga Linné

 • Många barer & restauranger
 • Slottsskogen & Botaniska
 • Styr & Ställ

Från oss har du gångavstånd till Göteborgs största nöjesområde ”Linnéstan”. Restauranger, barer och caféer ligger vägg i vägg utmed de mysiga Långgatorna och delar av Linnégatan. Här finner du gatuvimmel och uteserveringar som är öppna till sent om kvällarna. På de flesta barerna hittar du lokalbryggd öl och flera serverar mat till en rimlig slant.

Dagtid hittar du små unika affärer som ligger insprängda mellan matställena. Fortsätter du till mysiga Haga så räcker det att slå sig ner på en bänk och bara andas in atmosfären. Du hittar många unika caféer som serverar hembakt. Missa inte café Husaren som serverar kanelbullar stora som tallrikar.

Intill vandrarhemmet ligger Göteborgs största park Slottsskogen där du har stora gräsmattor, dammar, serveringar och en gratis djurpark. Här finns gott om aktiviteter såsom minigolf, discgolf, boule, fotbollsplaner, utegym och idrottsplatser. Eller varför inte ta en joggingtur eller promenad. Du har även en gångbro över Per Dubbsgatan till Botaniska trädgården och Änggården.

Du når en stor del av stans aktiviteter till fots, men kan även hyra cykel av oss eller genom stans lånecykelsystem ”styrochställ”. Du har ju även bra kommunikationer med kollektivtrafiken ifrån oss. Vår hållplats heter då Olivedalsgatan.

Personalens smultronställen

Our story info top

Vår historia

 • Hur gick det till
 • Kort läsning
 • History in the making

Ett vandrarhem ska vara ett fristående gammalt hus. Gärna rött med vita knutar och det ska helst ha en stor trädgård. Med denna bild började bröderna Christian och Fredrik leta efter lokal till sitt framtida drömföretag. Under nästan ett år gick de runt bland stadens fastigheter och letade och pratade med hyresvärdar . Allt som oftast slutade dagarna vid föräldrarnas middagsbord på Vegagatan. I bottenvåningen i grannhuset fanns lokaler som stått tomma i flera år. Dessa hade inte ägnats många tankar, då det var för nära näsan (Ibland ser man inte skogen för alla trän!). Nyfikenheten kom dock krypande och efter ett tag ringde de det där numret som skylten med ”ledig lokal” hänvisade till. Fastighetsägaren var intresserad av idén och visade gärna lokalerna. Bröderna kunde genast se hur arvet lokalerna kunde användas.

-Där kan vi ha frukostkök…och kolla stensättningen av gnejs och granit vid ingången! Vilken pampig entré.

Drömmen om ett framtida drömföretag innehöll inte längre något gammalt hus med röda knutar. Nej, nu var det moderna kontorslokaler på ”mammas gata” som gällde.

Som de flesta som startat företag kan vittna om, så är det sällan friktionsfritt att komma igång. Banken vågar inte låna ut om man inte fått nyföretagarlån. Nyföretagarlån får man inte om inte banken har gett lånelöfte och hyresvärden vågar inte skriva kontrakt om inte finansieringen är klar. Ett klassiskt ”moment 22” Efter ett otal bankbesök löstes knuten och de var igång.

Den 15:e mars 1996 skedde så invigning. Ett trettiotal inbjudna var med på den officiella öppningen och det bjöds på champagne och tårta. När sista gästen gått var det bara att ladda om, för på kvällen var den stora invigningsfesten för nära och kära. Drygt 70 personer skulle serveras mat och dryck. Lite optimistiskt hade de även tagit emot bokningar redan till denna dag. Lokalerna var långt ifrån färdiga, då de endast haft tillträde till dem under ett par dagar. Mitt under festligheter strömmade boendegäster till. Till råga på allt hade Christian blivit pappa sedan 30 timmar tillbaka och hade sin fru liggandes på BB. Någon sömn för Christian hade det knappt blivit sedan förlossningen. På något sätt löser sig ju allt ändå på bästa sätt och så skedde även nu.

Resan har gått riktigt bra sedan dess. Slottsskogens vandrarhem är nu ett av Sveriges absolut bästa vandrarhem och fick bevis för detta under åren som STF-anslutet vandrarhem, då vi blev utnämnda till Årets vandrarhem. Mängder av gäster intygar samma sak och betygen på alla bokningssajter på internet likaså.

Vid starten hade vandrarhemmet 96 bäddar. Efter ett flertal utbyggnader har vi nu kapacitet att ta emot över 300 gäster i våra fyra byggnader. Någon ytterligare utökning är inte aktuell, men vi strävar alltid efter att bli bättre. Har du förslag till förbättringar är du mer än välkommen att delge oss dessa.

Vi hoppas att du trivs hos oss. Vi är mer än glada att du valt att bo hos oss!

Christian och Fredrik Dahl med personal

CSR

Vi har kollektivavtal och följer branschens regler för att personalen ska trivas.

Miljödiplomering och så långt som möjligt använder vi lokala leverantörer

 
Accessibility info top

Tillgänglighet

 • Alla är välkomna
 • Alltid pågående anpassningar

För oss är det viktigt att du ska känna dig lika välkommen oavsett typ av funktionsnedsättning. Vi har gjort en rad anpassningar för att kunna erbjuda en god tillgänglighet. Under 2021 växlar vi upp vårt arbete ytterligare med att förbättra de brister vi har identifierat.
I Tillgänglighetsdatabasen har du ett avtryck av statusen i början på året.

 
Environment info top

Miljö

 • Endast vindkraft
 • Miljövänlig rengöring
 • Kravmärkt frukost

För oss finns alltid tanken om en hållbar utveckling med i vårt arbete och i våra beslut. Vi är miljödiplomerade genom Håll Sverige Rent stiftelsens ”Gröna nyckelns” miljöledningssystem. Det är ett bra sätt för oss att få ramar kring miljöarbetet, så att det blir mätbart och ständigt är relevant.

Exempel på vad vi har åstadkommit:

 • Vi har slutat med pappershanddukar på wc’n och istället installerat miljövänliga elektriska torkar (som ju också bidrar till uppvärmningen under större delen av året)
 • Vi har bytt till miljövänliga rengöringsmedel och tvättmedel
 • Vi har bytt de flesta av våra duschar och vattenblandare till snålspolande
 • Vi har förhandlat med våra leverantörer och köper miljömedvetet där det finns fullgoda alternativ
 • Vi köper miljömärkt el (vindkraft från Telge energi)
 • Våra 44 senaste rum är försedda med en huvudströmbrytare till rummet som styrs av rumskortet. När man inte är i rummet stängs elen av. På så sätt stängs också tv och släcks belysning när den inte behövs
 • Vi använder diodlampor så långt det är möjligt
 • Vi använder kasserade lakan och handdukar till städtrasor
 • Vi har en Kravmärkt frukostbuffé
 • Vi är en certifierad cykelvänlig arbetsplats
 • Vi har rörelsesensorer i alla wc,n, städrum för att lyset inte skall glömmas på
 • Korridoren har enegisparläge nattetid


Åtgärder som vi håller på med just nu:

 • Vi ser över vårt plastanvändande, t ex har vi bytt ut plasttandborstar till bambuborstar
 • Vi har slutat att lägga engångsprodukter på våra hotellrum och har istället tvål-schampoautomat på dessa rum
 • Vi provar att minska antalet plastpåsar genom att återanvända dem och helt sluta med plastpåsar på prov i vissa rum
 • Utbildning för personalen i ekologisk städning
 • Utökat sortiment av Kravprodukter till frukostbuffén
 
Corona info top

Coronapolicy

Din säkerhet är alltid viktig för oss

 • Trygg vistelse
 • Utökade städrutiner
 • Handsprit finnes
Här kan du läsa om vårt fortgående arbete för att ge dig en trygg vistelse.
 • Vi följer FHM’s råd och håller oss ständigt uppdaterade på det aktuella läget.
 • Vi har utökade städrutiner i såväl allmänna utrymmen som i gästrummen. Vi är extra noga med att desinficera kontaktytor, som tex handtag, ledstänger, strömbrytare och gör detta flera gånger dagligen.
 • Vi har möblerat om i matsalar för att sällskap ska kunna sitta avskilt från andra sällskap.
 • Vi erbjuder handsprit på flertalet platser i våra lokaler och det finns tvål i alla badrum.
 • Vi säljer set för personlig säkerhet med munskydd, handsprit och plasthandskar.

Personalen tvättar och spritar händer regelbundet och har munskydd som de kan använda vid kontakt med gäst som uttrycker önskemål om detta. Detta även vid kontakt med gäst ur någon riskgrupp. Självklart får inte personal med sjukdomssymptom komma till arbetet.

Vi hyr fortfarande ut bäddar i delade rum, men belägger inte mer än ca hälften av platserna i dessa rum.

Serveringen av frukost sker på ett säkert sätt. Detta sker genom att vi begränsar antalet besökare, tagit bort en del bord och stolar och lagt kömarkeringar i golvet. Vi erbjuder handsprit på flera ställen och har sett till att minska antalet föremål som man behöver vidröra för att ta till sig frukost. Gästen får ta rena redskap för att bla ta pålägg. Vi serverar även smör, sylt mm i portionsanpassade småskålar.

Vi försöker i möjligaste mån låta ett uthyrt rum vara oanvänt i några dagar innan vi hyr ut till nästa gäst. Om vi har haft en gäst som uppvisat minsta förkylningssymtom, så sanerar vi alla ytor av gästens rum och låter det vara outhyrt i minst 5 dagar.

Flexibla avbokningsregler. Som privatperson kan du boka av fram till kvällen före ankomst. För grupper försöker vi vara extra flexibla och hitta lösningar om besöket inte går att genomföra. Det kan tex vara att avboka närmre inpå ankomst, än de ordinarie villkoren, eller att byta datum.